La Calafat se deschid EUROPORŢI
După cum vă anunţam într-un articol mai vechi, în perioada 1-8 august 2009, se va desfăşura cea de-a XII ediţie a unuia dintre cele mai longevive evenimente folkistice de la noi din ţară, Tabăra de folk de la Calafat.
Porţi către suflet
Actualele vremuri tulburi, de criză economică, nu i-au descurajat pe organizatorii Taberei de la Calafat. Din contră, tocmai faptul că trăim într-o perioadă când puterea banului dictează poate mai mult decât oricând, făcând ca oamenii să se îndepărteze unii de alţii şi de ei înşişi, să uite care sunt de fapt adevăratele valori, i-a încurajat pe aceştia să deschidă noi porţi. În lumea în care trăim “este imperios necesar să creştem numărul porţilor. Porţi prin care să ajungem mai uşor unul la altul, om la om, suflet la suflet. O astfel de poartă străveche este cântecul cu muzică şi versuri alese” spune „tăticul” taberei de la Calafat, folkistul Dan Vană.
Anul acesta, sub denumirea de “Poartă Dunărea“, Tabăra de la Calafat va deschide un proiect mai mare numit EUROPORŢI, proiect ce va continua, în perioada 9-12 august 2009, la Târgu Jiu, cu Festivalul concurs de muzică folk „Poarta Sărutului”.
Asta-i muzica ce-mi palce!
Inspirat dintr-o frază istorică (rostită de Carol I în 1877), „Asta-i muzica ce-mi place!” va fi, începând de anul acesta, sloganul taberei de la Calafat, „o expresie ce va lega peste timp două evenimente majore de care Calafatul şi-a legat numele, unul istoric - Războiul de independenţă din 1877-1878 şi altul cultural” spune acelaşi Dan Vană.
Ca în fiecare an, la ediţia din 2009 a acestui eveniment vor participa folkişti consacraţi, poeţi, critici muzicali, jurnalişti, fani. Tabăra se va deschide pe data de 1 august, cu un spectacol ce va avea loc în centrul oraşului, de la ora 21.00 şi va dura 3 ore. În următoarele zile se vor desfăşura spectacole de zi în centrul Calafatului, Vidinului şi pe cele două plaje şi spectacole de seară pe terasa hotelului “Panoramic”.
O noutate a ediţiei din acest an este faptul că alături de “veteranii” folkului, va participa la acest eveniment şi un grup de tineri artişti. În cele opt zile petrecute pe malurile Dunării, aceştia vor compune câte două piese (pe versuri proprii sau puse la dispoziţie de către organizatori). În penultima zi a taberei, tinerii artişti vor oferi propriul spectacol, urmând ca de la Calafat să meargă la Festivalul de la Tg. Jiu, unde vor avea ocazia de a-şi prezenta, în concurs, noile creaţii.
„Consum exagerat de folk curat”
Asta am auzit eu că se întâmplă la Calafat, se consumă … şi se consumă mult … mult folk, la modul exagerat, fără măsură, pe timp de zi, la apusul soarelui şi târziu în noapte. Şi am mai auzit că unul dintre efectele acestui consum nesăbuit de versuri frumoase cântate pe strune de chitară este o miraculoasă legătură ce se crează între oameni, legătură care te face să pleci de acolo mai bogat (chiar dacă în buzunare abia de ţi-au mai rămas bani de întors acasă).
Cu toate că am auzit multe despre acest eveniment, nu am reuşit să ajung încă pe malul cu folk al Dunării. Anul acesta însă am hotărât să nu mai ratez aşa un eveniment şi să urmez îndemnul dat de Cristian Buică în Imnul taberei: „Dacă vrei să fii bogat şi frumos şi talentat/ Ia un tren spre tabăra din Calafat”, îndemn pe care vă sfătuiesc şi pe voi să îl urmaţi, pentru că ceva îmi spune că nu veţi regreta.
Mai multe detalii despre proiectul EUROPORŢI vă vom transmite de îndată ce acestea vor fi stabilite şi vom intra şi noi în posesia lor.
(sursa foto: site-ul oficial al Taberei de Folk din Calafat)
Popularity: 7% [?]
Un comentariu
Trimite un comentariu »
Cred ca pentru multi ar fi de mare ajutor programul festivalului. Stiti cum putem face rost de el? Multumesc.